Barokní kostel byl postaven l. 1788-1793 na místě pův. gotického kostela, připomínaného r. 1359. Stavbu zadanou hrabaty z Kühnburgu vedli stavitelé F. Schwarz a J. Herburger. Pod kostelem je hrobka pánů tovačovského zámku (Salmů, Kühnburgů). Kostel byl koncem II. sv. války poničen, poté opraven.

Farní kostel v Tovačově

Graficke pismenko Na stejném místě stával gotický kostel (první zmínka z roku 1359), který tvořil centrum městského hřbitova (zrušen v roce 1783). V roce 1793 byl dosavadní kostel stržen a postaven v dnešní podobě. Jedná se o jednolodní stavbu. Pod kostelem se nachází hrobky příslušníků rodu Salmů, Kühnburgů, stejně jako tří Fritschů - barokních sochařů (autoři četných soch v okolí Tovačova). Architektonickou zajímavostí kostela je i barokní portál na jeho severní straně působící značně exoticky.