Kostel byl postaven v pozdně gotickém stavebním stylu koncem 15. stol. V období pozdní renesance (1580-1620) k němu byla přistavěna věž, r. 1715 barokní kaple. R. 1786 byl kostel barokně přestavěn. Další stavební úpravy byly provedeny v 2. polovině 19. století.
Graficke pismenko Pozdně gotický kostel sv. Bartoloměje v Dlouhé Loučce byl postaven na konci 15. století, v pozdní renesanci k němu byla přistavěna věž, roku 1715 pak barokní kaple. Ve 3. čtvrtině 18. století byl kostel barokně přestavěn, další úpravy následovaly ve 2. polovině 19. století. Kostel je orientovaná obdélná jednolodní stavba s mírně odsazeným polygonálně zakončeným presbytářem. K jeho severní stěně přiléhá barokní kaple sv. Trojice, na jižní straně čtyřboká vstupní předsíň. V ose západního průčelí stojí mohutná renesanční čtyřboká věž s válcem vřetenového schodiště při jižní zdi. Závěr presbytáře, jižní stěna lodi a její sz nároží podpírají opěrné ...
Zany (podle Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2 [J-N], Academia, Praha 1999), 20.5. 2005