Dřevěná kolonáda postavená r. 1883 a v roce 1992 nahrazena věrnou kopií. S prameny Karel IV. (č.2), Dolní zámecký (č.3.) a Tržní (č.5).
Tržní kolonáda
Pohled od Vřídelní kolonády
© Luděk Pitter 05/2005
Graficke pismenko V těsném sousedství Vřídelní kolonády, na druhém břehu řeky, se nachází Tržní kolonáda. Je založena na upatí skály – Zámeckého vrchu, na místech nejstarších vývěrů. Dnes se jedná o věrnou kopie z konce 20. století původní dřevěné stavby ze 2. poloviny 18. stol.

Pod střechou tržní kolonády najdete Tržní pramen, pramen Karla IV. a v současnosti je zde veřejnosti přístupný dolní Zámecký pramen.

Pramen Karla IV. (pramen č. 2)
    Pramen Karla IV. (pramen č. 2) Vývěr má teplotu 64 °C , vydatnost 4,8 l/min. Nad pramenní vázou je umístěn reliéf od Zörklera - Objevení Karlových Varů. Dnes je zdrojem termální vody pro pramen Karla IV. vrt o hloubce 19,5 metru.
    18.5. 2005
    Tržní pramen (pramen č. 5)
    Tržní pramen (pramen č. 5) Vývěr má teplotu 62 °C , vydatnost 4,9 l/min. Původně byl vývěr pod úrovní podlahy kolonády. Až nově zachycený pramen vrty při rekonstrukci Tržní kolonády koncem 20. stol. umožnil jeho vyvedení nad úroveň podlahy.
    18.5. 2005
    Dolní Zámecký pramen (pramen č. 3)
    Dolní Zámecký pramen (pramen č. 3) Teplota pramene vyvedeného v Tržní kolonádě se uvádí 55 °C , vydatnost základního pramene je až 200 l/min. Tento pramen sice patří k pramenům Zámecké kolonády, ale veřejnosti je přístupný jen zde.
    18.5. 2005

historie

Na úpatí Zámeckého vrchu (Fresser) byla r. 1883 vybudována provizorní dřevěná kolonáda ve švýcarském stylu. Provizorium se stalo časem kulturní památkou a tak v letech 1991-1992 byla původní konstrukce nahrazena věrnou kopii.