Vřídelní kolonáda, symbol Karlových Varů. Pramen byl jímán již v 16. stol. První stavba z r. 1774, r. 1879 nahrazena litinovou, od r. 1939 dřevěné provizorium a od r. 1975 má dnešní vzhled. Dnes hlavní zdroj termální vody a kysličníku uhličitého.
Vřídlo
Pramen č. 1
© Luděk Pitter 05/2005
Graficke pismenko Vřídelní kolonáda se nachází v lázeňském centru Karlových Varů. Již v 17. stol. zde stály obecní lázně. Jediná, která vytváří krytý a v zimě temperovaný prostor pro pitnou kůru a odpočinek lázeňských hostů. Vřídelní kolonáda je stavebně nejmladší kolonádou v Karlových Varech (opomeneme-li Tržní kolonádu, která je mladší, ale kopií původní kolonády).

Vřídlo (pramen č. 1.)
    Vřídlo (pramen č. 1.) Hlavní vývěr Vřídlo je prvním z 15ti pramenů, má teplotu 73 °C , vydatnost 2 000 l/min a jeden z pramenů Vřídla tryská v hale kolonády až do výše 14 metrů a je symbolem Karlových Varů. Pramen je rozveden i do pěti pramenních váz v další hale vřídelní kolonády. Tento pramen není jen symbolem Karlových Varů, ale také zdrojem termální vody pro všechna lázeňská zařízení, zdrojem plynného oxidu uhličitého (CO2) pro vanové

historie

První zprávy o jímání pramenů Vřídla jsou již ze 16. stol. V 1. polovině 17. století zde již byly vybudovány obecní lázně. Od roku 1774 zde stávala barokní lázeňská stavba a v letech 1879 -1939 kolonáda z litiny. V roce 1939 byla kolonáda rozebrána a nahrazena dřevěným provizoriem. Stejně tak v letech 1947 - 1969 zde stávala dřevěná kolonáda. Dnešní stavbu navrhl prof. Votruby a byla postavena v letech 1969 – 1975, kdy byla předána do