Hrady.cz
Kostel v Orasicích byl na místě staršího předchůdce postaven podle plánů O. Broggia roku 1725. Součást areálu hřbitova, obehnaného kamennou zdí s barokní branou, kaplí a márnicí, umístěného na návrší nad obcí.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Orasice (součást obce Počedělice) leží na levém břehu Ohře asi 6 km východně od Loun. Prochází jimi silnice II/246, ke kostelu vede místní komunikace. Veřejnou dopravou jsou zejména o víkendech dostupné jen sporadicky (autobusy z Loun), nejbližší železniční zastávka Slavětín nad Ohří (trať Lovosice - Louny) asi 3 km jižně (od zastávky po červené do Počedělic, dále po uvedené silnici).

historie

Orasice se poprvé písemně připomínají k roku 1134, místní kostel pak k roku 1356. Umístění na kopci nad vsí i poměrně archaické zasvěcení napovídají, že původní stavba byla výrazně starší. Zřejmě do roku 1725 (dle data na klenáku hlavního portálu) ji nahradil barokní kostel postavený podle plánů litoměřického Octavia Broggia. Jedná se o jednolodní stavbu s odstupněným presbytářem orientovaným k východu a hranolovou věží přiloženou k

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 1.1. 2010