Moje místa 0
Pravoslavný chrám byl postaven v l. 1934-1935. Jeho stavbou vyvrcholily náboženské spory, kdy část katolíků s farářem J. Žídkem přestoupila nejprve k církvi husitské a r. 1935 k pravoslavné církvi. Stavbu inicioval Josef Žídek. Stavitel chrámu není znám, ale usuzuje se na architekta Huberta Austa.

Pravoslavný kostel v Chudobíně

Graficke pismenko Vznikl údajně v roce 1923, za jakých okolností objasňuje pověst. Autor stavby není znám. Vzhledem ke stylové podobnosti s pravoslavným kostelem v Olomouci však nelze vyloučit jako autora olomouckého architekta Huberta Austa (zemřel 1955).
de ardoise, 24.5. 2005

Historie kostela sv. Cyrila a Metoděje
    Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje byl postaven v l. 1934-1935. Jeho stavbou vyvrcholily náboženské spory v Litovelsku, kdy část katolíků i s farářem Josefem Žídkem přestoupila nejprve r. 1920 k Československé církvi husitské a r. 1935, po rozkolu v církvi husitské, k pravoslavné církvi. Stavbu chrámu inicioval farář Josef Žídek. Stavitel chrámu není znám, ale usuzuje se na architekta Huberta Austa. Chrám je památníkem rytířského krále