Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Wieliczka
Hrady.cz
Hrad z konce 13. století. Sloužil jako sídlo správce župy a horního úřadu. V 16. století přestavěn na renesanční zámek. Rekonstrukce provedena až na konci 20. století. Dnes v zámku nalezneme expozice Muzea krakovské župy.
jádro od západu

dějiny hradu

Graficke pismenko V místě solných nalezišť známých již od 9. století byla od počátku 12. století prosperující hornická a tržní osada. Ta byla roku 1289 či 1290 povýšena na město a zřejmě krátce poté zde byl položen základ nového hradu jako sídla správce župy a horního úřadu. Svému účelu sloužil hrad po celých sedm století své existence, již od konce 16. století však začal hrad přestavěný na renesanční zámek upadat. Zasloužily se o to časté požáry, škody třicetileté války a následného švédského vpádu i pozvolný hospodářský úpadek. Po skončení bojů byly v letech 1670-85 provedeny opravy, další utilitární přestavby následovaly za dob saských kurfiřtů a poté po zabrání ...

popis hradu
    V první stavební fázi na konci 13. století byl hradbou vymezen přibližně lichoběžný areál o stranách cca 57x60 metrů s konvexně vedenou severní stranou. Poblíž vstupní brány při severovýchodním koutu byla postavena prostá obdélná budova o rozměrech 10x16 metrů. Minimálně její přízemí bylo kamenné, vyšší úrovně pak dřevěné či hrázděné. Za vlády Kazimíra Velikého byly lehčí konstrukce patra nahrazeny cihlami a budova byla k západu rozšířena o