Zříceniny raně gotického hradu z doby kol. r. 1260 založeného Buzici, za Běškovců z Běškova r. 1346 obléhán. V 16. st. hrad rozšířen o druhý renesanční palác, již r. 1623 byl ale pustý. Dochována gotická věž, palác a mladší opevnění s předhradím.
Graficke pismenko Nejlépe autem, jinak vlakem do Hořovic, autobusem do obce Chaloupky a odtud do Neřežína a potom do táhlého kopce směrem k hájovně na hrad. Autem se dá zajet na parkoviště pod hradem. U vesnice Chaloupky je bezva koupání v údolní nádrži Záskalská.
Martin, upr. JC, 16.2. 2003

historie

Rozsáhlé území sahající od Žebráku přes Komárov hluboko do Brd náleželo již ve 12. století mocnému a politicky významnému rodu Buziců, od nichž odvozovali svůj původ i jeho pozdější držitelé, Zajícové z Valdeka. Již v Dalimilově kronice se k r. 1110 píše o Dětříškovi, synu Búzovu, který v tomto roce zahynul v bitvě proti Polákům. Letopis Vincenciův připomíná jednoho z jeho potomků, Jiříka (Jurika), který byl maršálkem knížete Vladislava II. a

Zlaté posezení.
    Na hradbách prý se tu zjevovala bílá paní. Bývalo ji vidět o půlnoci a v pravé poledne, a kdo prý jí přišel do cesty, na toho se vrhla. Hlídá ukrytý poklad, jehož částí je také zlatý stůl s dvanácti zlatými židlemi. Je to zjevení zámecké paní, kterou tu vedví roztrhli dva zločinní augustiniánští mniši. Podle jiných verzí se tato příhoda vztahuje k tzv. Studánce paní Lídy u kláštera sv. Dobrotivé. Říká se také, že poklad hlídá zakletá plačící

Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa, Martin Stejskal - Albert Marenčin, nakl. Paseka r. 1991, 15.7. 2002
    Svatá Dobrotivá
    V době, kdy přebýval na Valdeku statečný a zbožný pán Oldřich Zajíc, stal se tu veliký div. Bylo krásné, svěží jitro, na hradě uprostřed lesů dvojnásob příjemné. Pan Zajíc se právě probudil a s veselou myslí chtěl se pustiti do své obvyklé práce. Tu pojednou – kde se vzali, tu se vzali – stáli před ním dva jinoši ušlechtilých, krásných tváří. Pozdravili ho a požádali, aby s nimi vyšel z hradu, že mu mají sděliti cosi velmi důležitého… Pan

Pověsti českých hradů a zámků I., Josef Pavel, vydal Josef Hokr v Praze r. 1947, 15.7. 2002
    Panna Lída
    Dříve ještě, nežli se ve Svaté Dobrotivé usadili klášterníci, bydlila v tom odlehlém kraji u lesní studánky se svými služkami přelaskavá žena, již lid nazýval panna Lída. Kdykoliv někdo z okolí potřeboval pomoci, šel k panně Lídě a nikdy nebyl oslyšen. Nemocní, kteří se myli vodou z její studánky, zbavili se všech neduhů. Když přišli v ta místa křesťanští kněží, zakleli pannu Lídu do studánky. Odtud vystupovala za večerní doby, vznášela se nad

Valdek
    Romantická zřícenina hradu skrytá v temném lese nad skalnatou roklí, jíž vytéká z hlubin brdských hor Červený potok. V hradní kapli bývala přechovávána zázračná soška Panny Marie. Souvisí s pověstí o tajemném nočním „únosu“ pana Oldřicha Zajíce z Valdeka, jehož dva podivní cizinci přenesli z hradního nádvoří „vzduchem na křídlech větru“ na vzdálenou lesní louku a tam mu představili překrásnou pannu v zářící kouli, která ho požádala o postavení

Shocart turistické mapy 1:100 000

Turistické mapy Shocart 1:100 000, když 50 jsou moc podrobné.