Moje místa 0
Zaniklá tvrz. Byla vybudována pravděpodobně Mutinou, jenž se r. 1270 psal po Tvrdonicích. Po něm byl od r. 1287 majitelem jeho syn Drahoslav. Do r. 1387 se v písemných pramenech neobjevuje, poté je zmiňována již jen jako součást týneckého panství a byla patrně pustá. Časem zanikla úplně.
Severovýchodní část pahorku tvrze
V těchto místech dosahuje největší výšky
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Stále ještě patrné zbytky tvrziště leží v malé zahradě poblíž řeky Kyjovky, na východním okraji obce. Zahrada přesně kopíruje nepravidelně okrouhlý pahorek s osami 21 a 25m. Jeho výška nad dnešním okolním terénem kolísá kolem 1.5-2m. Jeho povrch je dnes vyrovnán a dlouhá léta je využíván pro záhony a stojí na něm několik menších ovocných stromů, takže původní situace zástavby je zcela nečitelná. Pahorek byl obklopen příkopem a vnějším valem, ale stopy po nich jsou dnes již téměř neviditelné. Snad na východě se zachovala nepatrná část příkopu, v současnosti šířky asi 9m, ale i ta je ukrytá díky vysoké trávě a hlavně díky tomu, že za plotem ...

historie

Tvrz vybudoval s největší pravděpodobností Mutina, který se po Trvdonicích píše v letech 1270-71 a po něm v roce 1287 jeho syn Drahoslav. Po té se Trvdonice v písemných pramenech neobjevují, ale o sto let později už jsou součástí týneckého panství a tvrz už byla patrně pustá.