Hrady.cz
Augustiniánský klášter s kostelem založil r. 1263 Oldřich Zajíc z Valdeka. Za husitských válek byl vypálen, obnoven r. 1469. V pol. 16. stol. pustý. R. 1676 barokně přestavěn (arch. D. Canevalle). V l. 1830-1886 opraven kostel a obnoven klášter. R. 1950 byl klášter zrušen. R. 1990 vše vráceno řádu.
klášter Svatá Dobrotivá
Klášter Svatá Dobrotivá se nachází v obci Zaječov (okr. Beroun). Na místo se snadno dostanete např. po zelené, v půli trasy Strašice-Hořovice.
10.5. 2005

klášter Svatá Dobrá s kostelem Zvěstování Panny Marie
    Augustiniánský klášter s kostelem, první klášter řádu v Čechách, založil r. 1263 Oldřich Zajíc z Valdeka, původně pod názvem „na Ostrově“, podle tehdy užívaného názvu lokality „Ostrov“. Nejstarší stavbou kláštera byl malý kostelík Zvěstování Panny Marie ze 13. stol, který stál na místě dnešní sakristie. R. 1327 získal klášter ostatky svaté Dobrotivé (Benigny), umučené r. 449. Poté začal být zván „Svatá Dobrotivá“ a stal se poutním místem.

Založení kláštera svaté Dobrotivé
    Na hradě Valdeku u Hořovic bydlíval Oldřich Zajíc, pán ač rekovný, přece mysli nábožné. Když jednou na loži svém ležel a skoro denice z hory vyšla, zdálo se mu, že stojí před ním dva mužové postavy spanilé, a takto dí k němu: "Ej, pane Oldřiše, povstaň z lože svého, a připravě se v oděv, pojď za námi." I poslechl jich, vstal a šel. Když vyšel za bránu, vál lehký letní vítr, který obalil údy jeho sladkým pocitem pokoje, i bylo mu, jako

August Sedláček, Založení kláštera svaté Dobrotivé, 10.5. 2005