R.1900 zahájena stavba první Křížové cesty, vysvěcana r.1902. Nová Křížová cesta postavena podle plánů Dušana Jurkoviče. Obrazy jednotlivých zastavení pak vytvořil Jano Köhler. Křížová cesta byla dokončena a vysvěcena až v r.1933.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Jižně od Bystřice pod Hostýnem je zdaleka viditelná hora Hostýn, dosahující výšky 738 m. Na nižším vrcholu hory leží známé moravské poutní místo s řadou církevních i světských staveb.

historie

V r.1900 byla zahájena stavba první Křížové cesty, nyní zvané Stará, od Sarkandrovy kaple. Dnes jsou pašijové obrazy této Křížové cesty nově překryty plastovým sklem. Všechny obrazy zhotovil malíř Žůrek z Bystřice. V r.1902 byla tato Křížová cesta vysvěcena. Různorodé kapličky první křížové cesty byly přijaty s negativní kritikou. Proto byl přizván architekt Dušan Jurkovič a ten vypracoval projektu nové křížové cesty. 13 kapliček křížové cesty

křížek, boží muka
    Zlínský kraj