Novobarokní kaple z roku 1889, vzniklá přestavbou staré kaple z r.1658, roku 1749 upravenou. Podélná sálová stavba s valenou klenbu s půlkruhovým závěrem, s výsečemi pasy, které dosedají na průběžné kladí nesené podloženými toskánskými pilastry.
Pohled od vstupu do basiliky na kapli sv. Jana Sarkandera
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Jižně od Bystřice pod Hostýnem je zdaleka viditelná hora Hostýn, dosahující výšky 738 m. Na nižším vrcholu hory leží známé moravské poutní místo s řadou církevních i světských staveb. Při severní straně baziliky je postavena novobarokní kaple z roku 1889. Vznikla přestavbou staré kaple z r.1658, roku 1749 upravenou. Kaple je podélná sálová stavba s valenou klenbu s půlkruhovým závěrem, s dotýkajícími se výsečemi pasy, které dosedají na průběžné kladí nesené podloženými toskánskými pilastry. Kněžiště, vyznačené vítězným obloukem je zaklenuto konchou. Západní průčelí je završeno volutovým štítem, na jehož vrcholu je vztyčen kříž. Autorem oltářního obrazu ...

není známo
    Zlínský kraj