Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Dolní Polžice, Bezdružice
Hrady.cz
Tvrziště po blíže historicky neznámém sídle, doloženém archeologicky do 12.-13. st., snad založené Blažejem, služebníkem velmože Kojaty, někdy po r. 1227 a zaniklé před koncem 13. st. Dochován pahorek chráněný příkopem a valem, beze stop zástavby.
Čelní pohled na zbytky tvziště s příkopem
Graficke pismenko Poměrně pěkně dochované tvrziště najdete v jihovýchodní části Dolních Polžic při cestě do Starých Lázní, asi 2 km jihozápadně od Bezdružic a 17 km severně od Stříbra.
Filip Matoušek, 5.5. 2005

Historie a popis
    Žádné písemné prameny, které jsou dosud k dispozici v souvislosti s historií Dolních Polžic (až do roku 1947 nazývaných pouze Polžice), neobsahují výslovnou zmínku o existenci místní tvrze či sídla. Ta je ovšem doložena dodnes dochovaným malým tvrzištěm, u nějž povrchový průzkum a sběr archeologického materiálu potvrdil datování období osídlení do 12. až 13. století. V jedné ze známých historických zpráv je uvedeno, že roku 1227 odkázal

Z. Procházka (in Encyklopedie českých tvrzí, I. díl, ARGO 1997), 5.5. 2005