Kostel byl postaven r. 1224 na základech pův. kostela z 2. pol. 12. stol. Umělecká výzdoba odstraněna při spravování evangelíky před r. 1622 krom zázračné malby Panny Marie na vnější zdi kostela (r. 1724 přistav. kaple; r. 1744 kostel). Do r. 1694 kostel zasvěcen sv. Gothardovi, poté sv. Anně.
Celkový pohled na chrám a vedle stojící pozdněrománský kostelík
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Přibyslavice jsou velmi starou osadou, která ležela na křižovatce obchodních cest. Poprvé se připomínají v roce 1224. Už při příjezdu je z dálky viditelný barokní chrám Narození Panny Marie se dvěma věžemi, pocházející z roku 1744. V jeho bezprostřední blízkosti však stojí jednolodní kostel, dnes zvaný jako starý, který byl postaven před rokem 1224. Není to však původní stavba na tomto místě, protože při vykopávkách v něm byly odkryty základy kostela ještě staršího, které ukázaly, že stavba pozdně románského kostela z roku 1224 měla totožnou loď jako starší stavba. Původně byl kostel zasvěcen patrně Narození Panny Marie, do roku 1694 sv. Gothardu, dnes je ...

Sv. Jakub Starší (Větší, syn Zebedeův, apoštol) – historie, legendy, atributy

Zázračná malba Panny Marie s Ježíškem
    V 16. stol. nechal údajně evangelický kněz Jiří z kostela sv. Anny odstranit všechny sochy, obrazy a oltáře. Nechal také zamalovat všechny malby vápnem, a to včetně malby Panny Marie s Ježíškem na vnější straně kostela. Malba však byla přesto viditelná a v noci prý zářila světlem - pohled na ní údajně vyléčil několik lidí. Kostel se stal poutním místem s obrovskou návštěvností a majitel panství zde nechal vystavět kapli, ta však návalu nestačila

Třebíč  (TR)
    Přibyslavice