Barokní kostel byl postaven při kostele sv. Anny z r. 1224, na kterém se zázračně projevila malba Panny Marie. Na její ochranu byla r. 1724 postavena kaple a v l. 1744-1768 nový chrám. Stavbu přerušil r. 1768 nový majitel panství hrabě Jan N. Colallto a byla dokončena až r. 1936 (arch. K. Hilbert).
Celkový pohled na chrám
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Chrám Narození P.Marie stojí v těsné blízkosti původního pozdněrománského kostela, jeho stavba začala v roce 1744. Postaven je v pozdněbarokním slohu. Stavba se však protáhla až do roku 1769. Navíc dnes charakteristické věže byly dostavěny až v roce 1936 díky sbírce faráře B.Blažka podle projektu architekta Dr.K.Hilberta, protože v roce 1768 majitel brtnického panství stavbu pozastavil a téměř 170 let k tomu nebyla příležitost. Samotný chrám je 40m dlouhý a 26m vysoký a tvoří dalece viditelnou dominantu. Původně obsahoval dřevěný oltář nahrazený v roce 1797 mramorovým. V okenních výklencích jsou dnes čtyři oltáře, na konci 18.století ...

Historie kostela Narození Panny Marie v Přibyslavicích
    Barokní kostel byl postaven u původního románského kostela sv. Anny a Jakuba Většího z r. 1224. Výstavba nového kostela souvisí s údajně zázračnou malbou P. Marie na vnější stěně staršího kostela. Díky této malbě se Přibyslavice staly poutním místem. R. 1724 byla na ochranu malby postavena kaple, její stavbu zadal hrabě Antonín Rombald Collalto. V l. 1744-1768 byla za hraběte Tomáše Collalta započata stavba chrámu Narození Panny Marie, ale

18.11. 2011

Zázračná malba Panny Marie s Ježíškem
    V 16. stol. nechal údajně evangelický kněz Jiří z kostela sv. Anny odstranit všechny sochy, obrazy a oltáře. Nechal také zamalovat všechny malby vápnem, a to včetně malby Panny Marie s Ježíškem na vnější straně kostela. Malba však byla přesto viditelná a v noci prý zářila světlem - pohled na ní údajně vyléčil několik lidí. Kostel se stal poutním místem s obrovskou návštěvností a majitel panství zde nechal vystavět kapli, ta však návalu nestačila