Bratrský sbor z r. 1553 byl v r. 1616 upraven na kostel sv. Anny. Při něm založena residence jezuitů – zrušena 1626. Kostel barokně přestavěn v l. 1743–45. R. 1747 při kostele zřízena a v l. 1748–50 vystavěna residence trinitářů. Zrušena r. 1782.
Graficke pismenko Areál bývalé residence trinitářů s filiálním kostelem sv. Anny v severozápadním sousedství známého zámku v Holešově. Barokní kostel a ve stejném duchu vystavěné patrové budovy residence navazují na sousední hospodářské objekty zámku.

historie

Základem kostela sv. Anny byla renesanční budova bratrského sboru z let 1573-85. Ta byla roku 1616 upravena pro katolické bohoslužby a zasvěcena svaté Anně. V letech byla 1743-45 podle projektu J.P. Cerroniho přestavěna v barokním slohu. Patrně v letech 1752-54 byla přistavěna kaple sv. Kosmy a Damiána. Kostel sv. Anny je přibližně orientovaná stavba s obdélnou lodí a mírně odsazeným půlkruhově zakončeným presbyteriem. K jeho severní straně

Zany (podle Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2 [A-I], Academia, Praha 1994), 10.5. 2005
    Historie kostela a residence trinitářů
    Původně v této části Holešova existoval již roku 1553 Bratrský sbor. Na přelomu 16. a 17. století byla ke sboru přistavěna nová škola Jednoty bratrské. Roku 1616 byla renesanční budova Bratrského sboru upravena pro katolické bohoslužby a přesvěcena na kostel sv. Anny. Rezidence jezuitů byla při sboru (později kostele) založena Ladislavem mladším Popelem z Lobkovic již roku 1615. V roce 1618 zanikla, avšak byla v roce 1625 opět obnovena, aby