array(1) { ["OID"]=> string(4) "3082" } kostel Povýšení sv. Kříže, Město Libavá
Kostel byl postaven v l. 1662-1666 na místě původního farního kostela z r. 1528. R. 1817 vyhořel a oprava trvala do r. 1837. R. 1949 byl kostel zabaven církvi a stal se součástí vojenského výcvikového prostoru. R. 2001 byl v havarijním stavu, v l. 2002-2005 byl díky úsilí místních občanů opraven.

Historie kostela Povýšení sv. Kříže v Libavé

Graficke pismenko Farní kostel v Libavé se poprvé zmiňuje i s farou r. 1528. Původní kostel byl jako velmi zchátralý zbourán a na jeho místě byl v l. 1662-1666 postaven kostel nový. Později byl stavebně upravován. R. 1817 část města vč. kostela a fary vyhořela, kostel byl silně poškozen. Opravy po požáru trvaly až do r. 1837. Interiér kostela byl bohatý na řezbářské práce a dominovaly mu mohutné varhany. Původně měl kostel 5 zvonů, nejstarší byl z r. 1505, největší z r. 1936. R. 1949 byl kostel církvi zabaven a přešel do majetku armády. V celé oblasti byl zřízen Vojenský výcvikový prostor Libavá, kostel se nacházel v areálu kasáren a sloužil ...