Zámek na okraji historického jádra Valašského Meziříčí nechal v roce 1539 postavit Jan z Pernštejna. Pozdějšími přestavbami a úpravami získal zámek podobu současné trojkřídlé barokní stavby. V poslední době zámek prochází náročnou rekonstrukcí.
© Luděk Vláčil 12/2016
Graficke pismenko Město Valašské Meziříčí leží na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Městem prochází hlavní silnice z Hranic na Moravě na Slovensko do Púchova a do Trenčína a hlavní železniční tah z Moravy na Slovensko.
Ve městě kromě žerotínského zámku najdeme ještě zámek Kinských.
Valašské Meziříčí je jedno z center výletů do krásné přírody Beskyd, Vsetínských vrchů i Hostýnských vrchů.
13.1. 2006

Muzejní a galerijní centrum
    Od roku 2014 jsou v jižním křídle žerotínského zámku umístěny výstavní a expoziční prostory Muzejního a galerijního centra. Došlo k renovaci bývalých zámeckých komnat, ve kterých byla v roce 2016 otevřena pro veřejnost stálá výstava "Reditus Leonina", mapující staletou historii rodu Žerotínů. Součástí expozice jsou i původní sály, vybavené dobovým nábytkem, obrazy a dalšími starožitnostmi.
    Pavel Lasztovicza , 24.8. 2018

historie

V první pol. 16. stol začal Jan z Pernštejna se stavbou zámku. O vlastní stavbě ale nejsou skoro žádné bližší informace. Koncem šedesátých let 16. století prodali Pernštejnové panství Žerotínům a ve druhém desetiletí 18. století za Ludvíka ze Žerotína byla provedena barokní přestavba zámku a tehdy dostal téměř nynější současnou podobu. Bylo postaveno jižní křídlo a prodlouženo severní křídlo. Nádvoří, které při přestavbě vzniklo bylo doplněno

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)