Gotický kostel byl postaven na místě staršího kostelíka ze 13. stol. Nový kostel se prvně zmiňuje r. 1419. R. 1651 k němu byla přistavěna renesanční věž a r. 1680 barokní kaple. V pol. 18. stol. byla loď kostela barokně upravena. Součástí kostela je zdobený barokní vjezd na farní dvůr z r. 1749.
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie, valašskomeziříčský farní chrám, je hlavní církevní dominantou toho valašského města, ležícího na ostrohu nad soutokem Rožnovské a Vsetínské Bečvy. Objekt kostela samotného se nachází poblíž hlavního náměstí, na vysokém ostrohu nad řekou Rožnovkou Bečvou. Tento zvenčí stroze vypadající kostel v gotickém slohu byl postaven na místě kostelíka ze 13. stol. V roce 1651 k němu byla přistavěn renesanční věž se zajímavým portálem a v roce 1680 byla přistavěna barokní kaple. Později, polovině 18. stol., byla barokně upravena loď. Interiér kostela obsahuje několik zajímavých pozdně barokních plastik. Valašskomeziříčský kostel je hodnotným ...