Moje místa 0
Barokní kaple je zmiňována r. 1724, patrně však byla postavena ještě o něco dříve. Nechal ji postavit nad pramenem s léčivou vodou olomoucký jezuitský konvent, kterému Kokory od r. 1663 patřily. R. 1800 byla zbořena omšelá balustráda s kamennými sochami. Kaple byla v l. 1887-88 a r. 1940 opravena.
Graficke pismenko Kaple sv. Františka Xaverského se schodištěm se nachází při hlavní silnici č. I/55 z Olomouce do Přerova, při odbočce na Žeravice a Lhotku.
Jedná se o barokní kapli s barokními sochami v nikách průčelí - sv. Stanislav Kostka, sv. Alois a sv. František Xaverský z 1. poloviny 18. století.
25.5. 2005

HIstorie kaple sv. Františka Xaverského v Kokorách
    Postavení barokní kaple sv. Františka Xaverského je datováno k roku 1724, usuzuje se však, že je ještě o něco starší. Kapličku nechal postavit olomoucký jezuitský konvent, kterému tehdy Kokory patřily od r. 1663. Kaple byla postavena nad pramenem s léčivou vodou, pro kterou si chodili lidé zdaleka. Pramen sloužil lidem dlouho, bohužel později byl zasypán. Projekt a stavbu kaple provedla skupina architektů, stavitelů a sochařů kteří se podíleli

O stavbě kapličky sv. Františka Xaverského
    Když na počátku 18. stol. zasáhla Kokory epidemie moru, místní se velmi modlili a slíbili postavit kapličku za záchranu. Nemohli se pak ale dohodnout, kterému světci by se kaplička měla zasvětit, a tak prosili o znamení. Dál se legenda vypravuje dvojím způsobem: První je, že obcí projížděl forman, který vezl na voze sochu sv. Františka Xaverského pro morový sloup, snad do Přerova. Vůz se sochou se v Kokorách náhle zastavil a nedalo se s ním