Moje místa 0
Kostel byl postaven v l. 1597-1611 na místě původního kostela Viktorínem ze Žerotína, majitelem panství. R. 1711 kostel vyhořel, poté byl opraven. R. 1752 byl obehnán zdí se 14 barokními sochami. R. 1752 byl opraven, r. 1882 byl znovu opravován. V kostele je cenná dřevěná kazatelna z pol. 18. stol.
farní kostel od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko V centru městečka Hustopeče nad Bečvou, jen přes cestu od zdejšího slavného zámku, se nachází hustopečský farní kostel Povýšení sv. Kříže.
Goticko - renesanční chrám je tvořen jednolodní stavbou ukončenou neodstupněným polygonálním presbytářem. Vstup do kostela tvoří do čela předsazená vysoká štíhlá průčelní věž zakončená vysokou kuželovou střechou. Raritu zdejšího kostela je ohradní zeď se 14 vzácnými sochami světců. Při patách všech soch jsou rodové erby bývalých majitelů panství (např. Podstatských z Prusínovic).
Kostel je nově opravený a tvoří důstojný církevní protipól světskému zámku, který se do své původní krásy sice pomalu, ale postupně rekonstruuje.

Historie farního kostela v Hustopečích
    Vysoký, pozdně goticko-renesanční chrám o jedné lodi je z let 1597 až 1611. Jeho okna jsou vyzdobena barevnými malbami na skle. Nejvzácnějším uměleckým dílem je však dřevěná kazatelna z poloviny 18. století, stejně jako 14 barokních soch na ohradní zdi.