Kostel byl postaven na místě pův. dřevěného kostela v 1. pol. 13. stol. Nejstarší části kostela pocházejí z r. 1250. V l. 1803-05 byl kostel výrazně přestavěn dle návrhu Johanna Zeissla. R. 1824 byla dostavěna zvonice. R. 1898 byla při přestavbě přenesena zvonicová věž nad západní průčelí kostela.
Stará část kostela od jihu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Přesnější založení kostela není známé, jisté je jen to, že původní stavba byla dřevěná, ale už v první polovině 13.století byla nahrazena zděným provedením. Samotný kostel leží na vyvýšené ostrožné poloze, původně byl chráněn valem, který dnes vyznačuje ohradní zídka. Nejstarší částí kostela postranní portál, údajně z roku 1250, což je ovšem nepotvrzené. Kostelní loď je mladší, gotická, stejného slohu je i pětiboké presbyterium. K výrazným přestavbám došlo v roce 1803 na návrh Johanna Zeissla. Mělo být zrušeno západní průčelí staré lodi a k ní přiřazena nová širší stavba. Dokončení se datuje k roku 1805, v témže roce měla být dokončena barokní ...

Jihlava  (JI)
    Kostelec