Moje místa 0
Hřbitovní kaple byla postavena v těsné blízkosti kostela sv. Václava přibl. v 1. pol. 13. stol. R. 1662 byla nově zasvěcena sv. Trojici. Pod kaplí je podzemní část k ukládání kostí. V l. 1959-1962 provedena rekonstrukce, při které byla odkryta románská okna a v lodi kostela románská figurální malba.
Kostnicová hřbitovní kaple ve Stonařově
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Hřbitovní kaple se nachází v těsné blízkosti kostela sv.Václava ve Stonařově a je součástí jeho dnešního upraveného ohrazení. Kdy byla kaple postavena není přesně známo, uvádí se 1.pol 13.století a stejně tak je neznámé její původní zasvěcení. Známý je však údaj z roku 1662, kdy byla znovu zasvěcena, a to sv.Trojici. Stavby podobného typu jsou početné v Dolním Rakousku, Korutanech a Štýrsku, označují se odborně jako karner – kostnicové hřbitovní kaple. Mají dvě prostory se samostatným vstupem, jednu podzemní, kde se ukládaly kosti a jednu nadzemní, kde se konaly bohoslužby. Stavba karneru ve Stonařově se skládá ze starší kruhové lodě a později ...