Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Čechočovice
Hrady.cz
Zaniklá tvrz. Prvně je zmiňována r. 1358 kdy patřila Hrutovi z Čechočovic. Dalšími majiteli byli Vok či Ctibor z Čechočovic či r. 1371 Boček ze Slavic. Když byla r. 1499 koupena Zdeňkem a Burianem z Valdštejna a připojena k brtnickému panství, přestala sloužit jako sídlo a postupně zanikla.
Dvůr domu, pozůstatkem tvrze má být pahorek, na kterém je dnes skleník
© Roman Řezáč 05/2005
Graficke pismenko Místo tvrze v Čechočovicích se nedá dosud přesně určit. Je jen jasné, že zde tvrz určitě stála. Existují dva nejpravděpodobnější názory, oba dva se týkají místa, kde dnes stojí dům č.p.19 a k němu přiléhající zahrada. Místo, které zde uvádíme vychází z názoru, že pozůstatkem po tvrzišti je z velké části porušený kopeček o rozměrech asi 10 x 10m přiléhající přímo k domu, dnes na něm stojí skleník a možným zaniklým příkopem na západě dnes prochází silnice za domem. Ovšem F.Dvorský za místo tvrze považuje přiléhající blízkou zahradu, dříve mokřinu při potůčku. Tuto hypotézu by potvrzovalo i vyprávění místních pamětníků, kteří zde valy ještě pamatují, otázkou však je, zda šlo o jádro či jiné opevnění, protože bez případného archeologického výzkumu, dnes již velmi ztíženého, to nelze určit.

historie

Osada Čechočovice od roku 1358 náležela Hrutovi, po té se uvádí Vok, Ctibor z Čechočovic a Boček ze Slavic. Další zmínkou je prodej tvrze a vsi bratrům z Rochova a v roce 1499 kdy Valdštejnové připojili zboží k brtnickému panství tvrz zanikla.