V barokní zámek přestavěli Habsburkové roku 1762 starší tvrz. V roce 1918 se zámek stal majetkem státu. Dnes je sídlem soukromé společnosti a je částečně komerčně využíván.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Ve Velkých Pavlovicích, při odbočce na Bořetice stojí barokní zámek ze 2. poloviny 18. stol. Později stavebně upravovaný. Původní zahrada za zámkem se podle pamětníku podobala Lednickému parku s několika rybníky a altánem. Místo zahrady zde najdeme hřiště a z rybníků již zůstal jen jeden.

historie

Ve velkých Pavlovicích, pravděpodobně ve 14. stol byla vybudována tvrz, jako středisko žďárských cisterciáků. Tvrz je však písemně potvrzena až roku 1631. Podle jiných autorů byla pozdně renesanční tvrz vystavěna až v 17. století za Žampachů z Potštějna. Roku 1762 získali Velké Pavlovice Habsburkové a za nich byla tvrz přestavěna na barokní zámek, který byl využíván pro správu dvora. Zámek již roku 1918 přešel do majetku státu, později jej