Klášter augustiniánů založen r.1389, zrušen r.1784. V letech 1750 – 1760 na místě původního gotického kostela vystavěn monumentální barokní chrám. Vedle kostela stojí Černá věž, původně strážní, později kostelní zvonice.
Kostel Nejsvětější Trojice ve Fulneku
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Leží na křižovatce silnic I/47 Hranice – Bílovec – Ostrava a silnice č. I/57 Opava – Nový Jičín – Valašské Meziříčí. Fulnek je rovněž dostupný železniční dopravou, končí zde trať č. 277 ze Suchdola nad Odrou. Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, barokní Knurrův dům, barokní sloup Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, klášterní kostel sv. Josefa a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek stojící na ostrohu ...

historie

Roku 1389 založil Beneš z Kravař při městském kostele klášter, kam byli povoláni augustiniáni z Roudnice nad Labem. V původní podobě se zachovala křížová chodba vystavěná roku 1432. Klášter byl několikrát přestavován a opravován, nejvýrazněji v polovině 17. stol. Roku 1794 klášter zrušen. Na místě gotického kostela při řeholním domě augustiniánů byl v letech 1750 – 1760 vystavěn barokní kostel Nejsvětější Trojice. Patří k nejvýznamnějším stavbám

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Moravy a Slezska 1, ACADEMIA 1994, 12.11. 2007

popis

Neorientovaná jednolodní podélná stavba se segmentovým závěrem. Mohutná kruchta je umístěna na severní straně chrámové lodi. Monumentální průčelí kostela dělí tři okenní osy. Střední okenní osu lemuje dvojice mohutných kamenných sloupů. Průčelí završuje štítový nástavec. V nikách fasády jsou umístěny sochy čtyř Evangelistů od sochaře Jana Schuberta. Chrámová loď má sedlovou střechu, nad středovým prostorem s kupolí je střecha mansardová se