zámek Šebetov

Ústav sociální péče Šebetov
V jádře renesanční zámek s bohatou výzdobou. V době švédské okupace Olomouce se stal útočištěm hradišťských mnichů. Nynější podobu získal za Mořice Kőnigswortera po barokních úpravách v r. 1885. Od r. 1953 objekt slouží jako sociální ústav. Rekonstrukce koncem 20. stol.
přední část

Historie zámku v Šebetově

Graficke pismenko V 16. století vybudoval na tomto místě klášter Hradisko u Olomouce nevelký zámek, který byl na přelomu 17. a 18. století přestavěn a rozšířen v barokním slohu. Plány vyhotovil na Moravě působící architekt G. P. Tencalla. Zámek sloužil pro letní pobyt příslušníků kláštera . Současně s přestavbou zámku byl rozšířen park a východně od vsi vybudován nevelký letohrádek s kaplí (dnes zaniklé).

Po zrušení kláštera v roce 1784 přešel zámek do soukromého majetku. V roce 1885 byl za Königswarterů přestavěn v pseudorenesančním slohu a v této podobě se zachoval dodnes. Nyní slouží zámek jako domov důchodců.
Kolektiv autorů, Hrady a zámky na Moravě, 1985., 29.4. 2005

Blansko  (BK)