Barokní kostel byl postaven náhradou za původní dřevěný kostelík sv. Anny z 12. stol. Nový kostel byl postaven v l. 1711-16 kardinálem Wolfgangem ze Schrattenbachu, architektem stavby byl slavný Giovanni P. Tencalla. Do původní varhanní skříně z r. 1720 byly r. 1930 instalovány nové varhany.
Graficke pismenko Z nejbližší železniční stanice Rajnochovice - z - do Podhradní Lhoty - 2 km, odtud po silnici k Rajnochovicím - 2 km, pokračovat po - č - do Rajnochovic - 2 km (kostel mimo turistickou cestu).

Historie poutního kostela v Rajnochovicích
    Poutní místo má starobylou tradici svatoanenské úcty. Nynější barokní chrám titulu Narození Panny Marie a sv. Anny byl vybudován olomouckým biskupem kardinálem Wolfgangem Schrattenbachem v r. 1716 a vysvěcen 25. 7. 1742; v r. 1727 zde vzniká samostatná farnost. Chrám je architektonickým skvostem, jeho návrh pochází od italského architekta G. P Tencally. Nemá pro své ojedinělé pojetí v širokém okolí obdoby. Pro svou majestátnost bývá nazýván

Pověst o templáři
    Dávná pověst vypráví, že u dřevěného kostela sv. Anny stávajícího v blízkosti nynějšího kostela téže světice v Rajnochovicích žil člen zrušeného řádu templářů jako poustevník (řád byl zrušen v r. 1311).

Zlínský kraj
     Kroměříž  (KM)