Původně tvrz, v renesanci přestavěna na zámek, který byl později upravován barokně. Pozdějšími úpravami historický ráz staveb značně utrpěl.Zdevastovaný, zánikem ohrožený zámek byl novodobě rekonstruován na hotel.
Velká Bystřice - tvrz a zámek

Historie zámku ve Velké Bystřici

Graficke pismenko Tvrz z poloviny 14. století získali roku 1381 vladykové z Doloplaz, kterým patřila až do roku 1447. Za hustiských válek byla pobořena, aby se nestala sídlem nepřátel města Olomouce. Později byla opět obnovena. Po řadě majitelů ji získali roku 1578 Bruntálští z Vrbna, za nichž byla roku 1579 přestavěna v renesanční zámek (dosvědčují to dvě desky a erb umístěný dnes v průjezdu zámku). V roce 1610 jej získala olomoucká kapitula. Tehdy byl v zámku zřízen pivovar a v několika místnostech kanceláře a úřednické byty. Ve druhé polovině 17. století byl velmi sešlý zámek opraven a rozšířen v barokním slohu pro správní potřeby. Zůstal ...

Vodník Dareba
    Mezi Velkou Bystřicí a Bystrovany, býval rybník. Žil tam odpradávna hastrman Dareba. Neustále si tropil z lidí legraci. U rybníku bývalo pole hospodáře Sklenáře. Ten s vodníkem vycházel v dobrém. Jednou přijal do služby nového pacholka. Hospodář mu řekl ať si dá pozor na hastrmana, až bude pracovat na poli. Pacholek Janek se jen zasmál a na hastrmana se připravil. Upletl si lýkový provaz a jel na pole. Tam při orbě začal Janka vodník zlobit. Ten

Ivo Rozehnal - z knihy Za horama, za dolama - H.Lisická 1966, 2.6. 2007