Barokní kostel byl postaven na místě pův. kostela ze 14.stol., který byl zničen r. 1623. Koncem 17. stol. nechal Fridrich z Oppersdorfu postavit nový kostel, původně bez věže (u fary byla zvonice), věž byla postavena r. 1883. V l. 1993-94 byl kostel opravován. Od r. 2003 je stavěna nová přístavba.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Kostel Nanebevzetí Panny Marie z konce 17. stol. se nachází v centru Velkých Pavlovic v sousedství hřbitova nedaleko radnice. Je postaven v barokním slohu. Věž, vysoká 35 m, byla postavena později. Klenba kostela spočívá na osmi pilířích.

historie

Na místě dnešního kostela stával menší gotický kostel sv. Kateřiny. Za třicetileté války byl poškozen a po Bílé hoře roku 1623 zcela zničen. Zčásti na jeho základech byl za hraběte Bedřicha z Oppersdorfu koncem 17. stol. postaven dnešní barokní kostel. Věž byla postavena později až v roce 1883.
    Historie kostela Nanebevzetí Panny Marie
    Barokní kostel byl postaven na místě původního gotického kostela sv. Kateřiny ze 14. stol., který byl zcela zničen po bitvě na Bílé hoře r. 1623. Proto byl zčásti na jeho základech koncem 17. stol. vybudován Fridrichem z Oppersdorfu nový kostel. Kostel původně neměl věž, protože u fary bývala stará zvonice. Vnitřní vybavení kostela je většinou z 2. pol. 18. stol. Kostelní věž (35 m) byla postavena r. 1883. Věž nesla celkem 5 zvonů, které byly