Kostel byl postaven v l. 1745-1755 díky kardinálovi Ferdinandovi J. Troyerovi z Troyersteinu. Stavitelem byl Mikuláš Thalherr. Varhany z r. 1758 byly r. 1930 byly přestavěny firmou Rieger. Od r. 1893 byly vybírány příspěvky na dokončení provizorně zastřešených věží, které byly dokončeny r. 1912.
pohled na kostel od budišovského náměstí

Kostel v Budišově

Jde o monumentální jednolodní barokní skvost z let 1745-1756 stavitele Mikuláše Thalhera.

Historie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Budišově nad Budišovkou
    Kostel byl postaven v l. 1745-1755 díky kardinálovi Ferdinandovi Juliu Troyerovi z Troyersteinu. Stavitelem byl Mikuláš Thalherr. Dne 12. 4. 1756 byl kostel vysvěcen. První varhany z r. 1758 postavil Josef Georg Schwarz z Libavé, r. 1930 byly přestavěny firmou Rieger z Krnova. Od r. 1893 byly od dobrovolníků vybírány příspěvky na dokončení provizorně zastřešených věží, byly dokončeny r. 1912.
    22.11. 2011

Pověst ke stavbě kostela
    Vypráví se, že nad domy vedla z náměstí ke stavbě kostela stezka z desek a že tkalci vždy večer dopravili tolik cihel na lešení, aby jich bylo dost na celodenní stavbu. Jako dík dostali tkalci k užívání kůr do té doby, než jim byl odebrán „pro páchání nepravostí“.