Hrad pochází zřejmě už z druhé poloviny 12. století, zanikl někdy během století 14. Poškozen lámáním kamene.
Graficke pismenko Pozůstatky hradu se nacházejí na vrchu Železný jižně od bývalého lázeňského městečka Železnice. Nejlépe se tam dostaneme po cestě z vísky Těšín pod hradem. Půl kilometru odtud je vlaková zastávka Železnice na trati z Jičína do Libuně.
iV, 26.3. 2007

historie

Vzhledem k tomu, že se jménem pánů ze Železnice - počínaje Čéčem - se setkáváme od druhé poloviny 12. století, se může jednat o jeden z nejstarších šlechtických hradů v Čechách. Koncem 14. století ale tito pánové už sídlili na sousedním Bradlci, zánik hradu se proto předpokládá během tohoto století. Dříve se za Železnici chybně považoval zaniklý dvůr Třebokov na Plzeňsku, v jehož blízkosti vlastnil Čéč nějaké zboží.
    T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 25.4. 2005
    Železnice
    Nevelký šlechtický hrad stával na Železném vrchu nad městečkem Železnice. Jméno pánů ze Železnice se objevuje již ve druhé polovině 12. století (Čéč ze Železnice), existence hradu v tomto období není průkazná; existoval-li však, jednalo by se o jeden z nejstarších šlechtických hradů u nás. Roku 1318 je v souvislosti s vypleněním okolních vesnic uveden Ratibor ze Železnice. První zpráva o hradu je dle A. Sedláčka až z roku 1343, kdy se píše Jarek

vladimír kotek , 16.3. 2010

popis

Zřejmě jednodílný areál hradu se rozpadá na dvě výškové úrovně. Dochovaný je vnější příkop a val před ním. Dispozice byly poškozeny lámáním kamene.
    T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 2000, 26.3. 2007