Z tvrze přestavěn roku 1772 Alžbětou de Quasco. Od r. 1856 majitel Jan Nepomuk, hrabě Harrach. V roce 1872 získal Josef Götzl. V roce 1945 přešel zámek do vlastnictví státu a v současnosti je v soukromém vlastnictví.
Hlavní budova zámku
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Zámek Konárovice se nachází v horní části stejnojmené vsi 6 km východně od Kolína. Je zdaleka viditelný asi 1 km od silnice z Kolína do Přelouče.
Objekt zámečku je v současnosti v soukromém vlastnictví a je včetně parku nepřístupný. K zámku patří i nevelký park a přilehlé hospodářské budovy, v jeho prostorách byla zkušebna léčiv na zvířatech. V jeho těsné blízkosti je kostel Povýšení sv. Kříže, který se poprvé připomíná v roce 1358. Přímo v Konárovicích nalezneme několik památkově chráněných objektů, kapličku na Labuti, sochu sv. Jana Nepomuckého, sochu Panny Marie a bývalý Špitál. Zajímavostí je, že se v Konárovicích velmi úspěšně zakládaly morušové sady. Hedvábnictví zde dosáhlo největšího rozkvětu kolem roku 1820.

historie

První nejstarší písemná zmínka o obci je z roku 1352, kdy již byly Konárovice rytířským sídlem a tvrzí. V následujících staletích se majitelé Konárovic často střídali. V roce 1772 koupila statek v dražbě hraběnka Alžběta de Quasco. Využívala ho jako letní sídlo a v roce 1775 nechala zámek přestavět do dnešní podoby. V roce 1856 získal Konárovice Jan Nepomuk, hrabě Harrach, c. k. rytmistr a komoří. V roce 1872 prodal celý statek Josefu