Barokní kostel byl postaven v l. 1717-1720. Interiér kostela vyzdobil v l. 1723-1749 obrazy a freskami známý barokní malíř Jan Kryštof Handke. Údajně zázračný obraz Panny Marie Sedmibolestné byl dovezen r. 1687 z kláštera v polské Čenstochové. Kostel a bývalý hřbitov ohrazuje památkově chráněná zeď.
Pohled od kostelní zdi
Graficke pismenko Kostel sv. Bartoloměje v Jívové byl postaven v letech 1717-1720. Jde o orientovanou obdélnou jednolodní stavbu s půlkruhovým závěrem. K jeho bokům přiléhají hranolové přístavky v přízemí se sakristií a depozitářem, v patře s oratořemi. Nad vstupním útvarem na západě je hranolová zvonice, na bocích kaple uvnitř oválné, zevně čtverhranné.
Fasády jsou členěné lizénami, okna obdélná s půlkruhovým záklenkem. Loď kostela má valenou klenbu, sakristie, depozitář a oratoře jsou zaklenuty valeně s výsečemi. V boční kapli jsou kopule.
Interiér je zdobený freskou od Jana Křtitele Handkeho s tématy Ukřižování, pašijového cyklu a života Krista. Zařízení je převážně původní z doby po dokončení kostela.
Zany (podle Umělecké památky Moravy a Slezska, část 2 [J-N], Academia, Praha 1999), 27.4. 2005