Moje místa 0
Poutní kostel stojí na místě dřevěné kaple z r. 1654. V l. 1755-58 byl vystavěn Jiřím Friedrichem Gansenem nový kostel. V l. 1820 a 1863 vyhořel následkem zasažení bleskem, poté byl důkladně opraven. R. 1970 byl kostel uzavřen a v dalších desetiletích značně zchátral. R. 1993 byl znovu vysvěcen.
kostel od vyhlídky nad vytěženým kráterem sopky
Místo se nachází na jižním okraji Bruntálu.Ke kostelu vede z centra města značená turistická cesta.
26.4. 2005

turistické

Kostel bývá přístupný veřejnosti také 1. ledna dopoledne jako součást akce Novoroční výstup na Uhlířský vrch, pořádaný každoročně Klubem Za starý Bruntál.
    Zuzana Holasová , 1.1. 2010

Historie poutního kostela
    Malebný jednolodní barokní poutní kostel na Uhlířském vrchu (672 m n. m.) má svůj původ v legendě: Augustin Oswald Lichtenstein, místodržící Řádu německých rytířů, zde při lovu zabloudil a již blízek smrti byl zachráněn uhlířem Z vděčnosti dal zde postavit v r. 1654 dřevěnou kapli, do které pořídil kopii slavného obrazu Pasovské Madony s Dítětem namalovaného Lucasem Cranachem st. (žil v letech 1472-1553). V r. 1724 byla vedle kaple postavena