Kostel byl postaven jako gotický v 2. pol. 13. stol. V 16. stol. byl renesančně upraven. R. 1585 byla přistavěna hrobka pánů z Vrbna, v l. 1729-1731 byly přistavěny boční kaple. Po požárech v l. 1749 a 1764 byl kostel při opravách barokně upraven. Koncem 20. stol. prošel kostel rekonstrukcí.

Historie bruntálského kostela Nanebevzetí Panny Marie

Graficke pismenko Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v 2. polovině 13. století. V 15. stol. byl opatřen jednotnou žebrovou klenbou, v poslední čtvrtině 16. století byl renesančně upraven - byl vyzděn západní štít trojlodí a spolu s věží pokryt sgrafitem, v roce 1585 byla k presbytáři na objednávku Hynka staršího z Vrbna přistavěna rodinná hrobka. V letech 1729 - 1731 byly ke kostelu přistavěny kaple Panny Marie i sv. Kříže. Po požárech v l. 1749 a 1764 byl kostel při opravách barokně upraven a věž byla zvýšena o patro se strážnicí a barokní kupolí. V interiéru kostela se nachází kamenné náhrobníky bruntálských ...