Dnešní kostel vznikl přestavbou původní zámecké kaple Nejsvětější Trojice, postavené v klasicistním stylu v l. 1814-1816. R. 1896 byla kaple přestavbou upravena na kostel Povýšení svatého Kříže a byla zřízena samostatná farnost, o což se dlouho usilovalo. Kostel byl slavnostně vysvěcen r. 1898.
pohled od jihozápadu
Graficke pismenko Farní kostel Povýšení sv. Kříže v Buštěhradě byl původně zámeckou kaplí. Postavena byla v klasicistním slohu v letech 1814-16, roku 1897 byl přestavěn.
Jednoduchá obdélná stavba v sobě skrývá oválnou loď prodlouženou obdélným přístavkem s polookrouhlým presbytářem. Loď je sklenuta kupolí, presbytář pak konchou. Fasády jsou zdobeny pilastry, nad obdélným portálem je taktéž obdélné okno a celé průčelí je zakončeno trojúhelným štítem.