Šamonická tvrz zanikla po kapitulaci opozičních stavů a následných konfiskacích r. 1547 se stala statkem. Zde hospodařil na zdejším dvoře Ludvík Lorecký z Lkouše, který byl svými poddanými pro nelidský útisk i se svými nezletilými syny zavražděn.
Pohled z ulice

Lorecký ze Lkouše

Šamonická tvrz a ves příslušely k majetku města Písek. Po kapitulaci opozičních stavů a následných konfiskacích r. 1547 se staly statkem. Ferdinand I. je prodal o dva roky později (1549) Adamu Řepickému ze Sudoměře na Řepici a od r. 1553 příslušela malá osada Sedlici. V následujícím období hospodařil na zdejším dvoře Ludvík Lorecký z Lkouše, který zde byl 24.8.1571 svými poddanými pro nelidský útisk i se svými nezletilými syny zavražděn. (viz pamětní deska). Tito jsou pohřbeni v předsíni kostela sv. Jakuba Většího v Čížové. Z písemných pramenů není zcela jasné, jestli měl rytíř Lorecký pronajatý pouze dvůr, nebo současně celou vesnici.
Bývalý dvůr je rozparcelován a přeměněn na zemědělské usedlosti.
Vaculčík, 24.4. 2005

K popravám
    Aktualizace nepřesných informací o popravách vrahů Ludvíka Loreckého, přesný sled: Děvečka Důra:popravena mečem v první den výslechů Šafářka Voršila: Po absolvování krutých zostření trestů byla vložena na hranici a upálena. Kuchařka Maruška: vlečena za vozem a upálena s Voršilou Matěj Maroušek: naražen na kůl Petr Dulík (rychtář): pečen za živa a následně milosrdně zadušen kouřem. Zíka, bratr Matěje Marouška: kolem lámán, následně do něj

Odraz v literatuře
    Ves (484 m) 15 km jv. od Blatné. R. 1571 zosnoval zdejší rychtář Petr Dulík pro nelidský útisk vzpouru proti Ludvíku Loreckému ze Lkouše, který byl i se svými dvěma syny ubit. V odvetu byl v katovně u Blatné rychtář Dulík upečen na roštu a obě zúčastněné děvečky lámány kolem. Popraveno celkem 7 hlavních účastníků. Mikoláš Aleš vyprávěl děj Vzpouru poddaných v Šamonicích zpracoval Jaroslav Vrchlický v baladě „Lorecký ze Lkouše“ a stejné téma

zaniklý
     Písek  (PI)