Podle posledních výzkumů byl kostel postaven v poslední třetině 13. stol. raně gotickém slohu a zachoval se do dnešní doby v téměř nezměněné podobě. Věž kostela nese zvon z r. 1472, v interiéru kostela je převážně barokní mobiliář - oltář z r. 1648, kazatelna z r. 1700 či kruchta z r. 1722.
Graficke pismenko Ve vesničce Vysoká jihozápadně od Kutné Hory můžete spatřit románský kostel Navštívení Panny Marie ke kterému byl v polovině 13. století přistavěná gotická přístavba, jejíž sakristií se stala stavba dřívější, románská. Z prvního období se zahovalo hluboce špaletované okno. Vybavení kostela je barokní.
24.4. 2005

Historie kostela Navštívení Panny Marie v Suchdole-Vysoké
    Podle starší literatury stojí kostel na místě již od 10. stol., kdy byl postaven v raně románském stavebním stylu. Ve 13. stol. měl být rozšířen přestavbou v raně gotický kostel, který se zachoval téměř ve své původní podobě. Jeho nejstarší částí je sakristie, která bývala původním kostelem. Novější literatura však považuje sakristii za současnou se zbytkem stavby a řadí celý kostel do jedné raně gotické stavební fáze z poslední třetiny 13.

Navštívení Panny Marie

Kutná Hora  (KH)