Hrady.cz
Nejstarší kapucínský klášter v Čechách vznikl z iniciativy arcibiskupa Zdeňka Berky z Dubé roku 1602. Upraven a zvětšen 1666. Komunita zde fungovala do roku 1944, kdy klášter zabralo SS. Po krátkodobé poválečné obnově rozehnána 1950, mniši se vrátili roku 1990. Sídlo zemského provinciála řádu.
pohled z parkoviště Černínského paláce
Graficke pismenko Severní stranu Loretánského náměstí od počátku 17. století uzavírá nejstarší kapucínský klášter v Čechách. Chrám Panny Marie Andělské je strohý jak navenek, tak i vybavením. Průčelí kostela tak zdobí zejména dělové koule z pruského ostřelování z r. 1757. Klášter je propojen chodbou na pilířích s vedlejší Loretou, kterou kapucíni spravují. Za druhé sv. války byla v areálu dokonce zřízena věznice SS, od roku 1990 opět v péči řádu.