Hrady.cz
Tyršův sad byl založen r. 1883 na ploše bývalého městského hřbitova (hřbitovní kříž z r. 1846). R. 1902 u sadu vznikla botanická zahrada, jejíž území bylo po zřízení nové botan. zahrady r. 1922 připojeno k sadu. V l. 1999-2000 byla provedena celková rekonstrukce. Sad patří mezi kulturní památky ČR.
celkový pohled na kulturní památku
© Jan P. Štěpánek 04/2005
Graficke pismenko Kulturní památka ČR Tyršův sad se rozkládá na rozloze 1,7 ha. Tento sad tvoří oázu klidu uprostřed centra města s velmi pestrým sortimentem květin a vzácných kvetoucích dřevin. Zajímavostí je, že tento park je jediný z brněnských parků se zachovalým původním oplocením. Tento park byl založen v roce 1883 na části bývalého městského hřbitova přeneseného sem od kostela sv. Jakuba. Tuto skutečnost dodnes dokládá litinový kříž s pozlaceným Kristem z roku 1846 v centrální části parku. V další části bývalého městského hřbitova vtnikla po roce 1902 botanická zahrada, které byla byla po dvou letech zpřístupněna veřejnosti. Po zřízení nové botanické zahrady ...