Barokní kostel byl postaven v l. 1711-1714 díky finančnímu daru Zuzany Kateřiny Liborie z Dietrichsteina zábrdovickému klášteru premonstrátů. Není jisté kdo byl archtektem, mohl jím být Giovanni P. Tencalla či Jan Blažej Santini-Aichl. Klenbu kostela vyzdobil malbami Karel Haringer z Olomouce.
kostel sv. Libora
Pohled na kostel se zvonicí od zámecké zahrady.
Kostel je přístupný každou neděli v rámci konání mše od 9:15.
Jinak o neděli blíže k svátku sv. Libora (23. 7.), mše sv.: 7:30 - 9:00 - 10:30 hod.

Historie a popis poutního místa
    barokní kostel sv. Libora (Liboria) v Jesenci byl postaven z odkazu zbožné šlechtičny Zuzany Kateřiny Liborie z Dietrichsteina roz. ze Zastřizli. Její "sponzorské rozhodnutí" věnovat zábrdovickému klášteru premonstrátů svůj statek v Jesenci pro financování nových kostelů ve Křtinách a v Jesenci vyplynul z vděčnosti za uzdravení vlastní i v rodině, na přímluvu Panny Marie Křtinské. Základní kámen jesenského kostela byl položen v r.