Zámek s kaplí Nejsvětější Trojice postavili Ubelliové v l. 1713–14, v kapli jejich rodinná hrobka. R.1919 majetkem státu, po r. 1945 užíván státním statkem. Po r. 1989 prodán do soukromého vlastnictví. R. 2008 v nucené dražbě získán Nadačním fondem Koleč, po rekonstrukci plánováno muzeum včelařství.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2004
Graficke pismenko V obci Koleč se nachází barokní zámek z počátku 18. stol. vybudovaný náhradou za renesanční tvrz. Zámek je dnes v žalostném stavu. V r. 2008 získal objekt v nucené dražbě Nadační fond Koleč, který zahájil záchranné práce. V bočním křídle plánuje zřízení muzea včelařství. Vlastní zámek je patrová obdélníková budova s kratším křídlem na východní straně. Hlavní průčelí s obdélnými okny a středním trojosým rizalitem je zakončené trojúhelníkovitým štítem. Přízemí budovy je zaklenuto valeně s výsečemi, v patře zbytky barokních stropů se štukovými zrcadly. Při zámku zchátralá kaple Nejsvětější Trojice, ve které se nachází dvouřádkový nápis „Me ...
21.4. 2005

historie

Základem vsi býval statek, který držel roku 1318 Vaněk z Kolče. Jeho potomci tu poté sídlili do počátku 15. stol. Snad někdy již ve 14. století zde vznikla tvrz. Její přesné umístění není známo, stejně jako není nic blíže známo o pozdějším sídlo za Jana Albrechta Pětipeského. Dnešní zámek nechali postavit Ubelliové v letech 1713–1714. V tomto období byla postavena a vysvěcena i zámecká kaple Nejsvětější Trojice a založena zahrada. K výstavbě