Barokní kostel s komplexem dalších staveb nechal vybudovat v l. 1708-13 František Michal August Šubíř z Chobyně jako projev díků za narození dcery. Projekt vypracoval slavný architekt Jan Blažej Santini. Kostel má zajímavý půdorys ve tvaru šestilistu, inspirovaný bazilikou v Jeruzalémě.
Jaroměřice, poutní místo Kalvárie
Kostel Povýšení sv. Kříže
Graficke pismenko Přístup je z žel. stanic Jevíčko, Jaroměřice a Biskupice u Jevíčka. Z vesnice vede ke kostelu jednak strmá cesta pro poutníky a pak také pohodlnější asfaltka.
20.4. 2005

Poutní areál v Jaroměřicích
    Když v roce 1708 získal Jaroměřice František Michal August Šubíř z Chobyně, rozhodl se vybudovat v blízkosti městečka poutní místo (jako poděkování za záchranu života své mladé ženy při porodu). Dal si poslat z Říma plán jeruzalémské baziliky a pověřil františkána Jeronýma Veitha (z Moravské Třebové), aby vyhledal místo podobné jeruzalémské Kalvárii, kterou dotyčný kdysi navštívil. Postupně vznikal pozoruhodný komplex staveb, na jejihcž

Jan Sedlák, Jan Blažej Santini / Setkání s barokní gotikou, Praha, 1987., 30.10. 2005
    Kalvárie
    František Michal Šubíř v letech 1712 - 1713 zbudoval toto poutní místo jako projev díků, za narození jeho dcery. Barokní kostel svírá obvodová zeď se šesti ambity a připomíná tak svým stavebním řešením chrám Božího hrobu v Jeruzalémě. Klasicistní hlavní oltář ukrývá kapli, která je řešena jako krápníková jeskyně, pojmenovaná jako Getsemanská zahrada. Hlavní nádvoří se nachází na místě bývalého hřbitova a lze na něj vstoupit branou mezi dvěma

Jaroslav Šefčík, 5.2. 2012