Budova někdejší scholasterie byla postavena na přel. 13. a 14. stol. R. 1613 byla radikálně přestavěna. Při další přestavbě počátkem 18. stol. získala svůj dnešní vzhled. R. 1934 se zde usídlilo místní vlastivědné muzeum. V l. 1985-95 byla budova celkově opravena, poté bylo muzeum znovu otevřeno.
Scholasterie
Graficke pismenko Budova Scholasterie na dnešním Masarykově náměstí vznikla na rozhraní 13. a 14. století. Zásadně přestavěna roku 1613, dnešní vzhled po úpravách z počátku 18. století. Z této doby také pochází socha sv. Floriána stojící v nice muzea. Před Bitvou tří císařů u Slavkova hlavní stan spojeneckých vojsk, ale 2.12. v průběhu bitvy sídlo francouzského velitelství IV. armádního sboru maršála Soulta útočícího na Pratecký kopec. Roku 1949 se zde usídlilo místní muzeum, 1985 bylo ale v natolik havarijním stavu, že sbírka musela být převezna do náhradních depozitářů. Celková rekonstrukce ukončena v roce 1995.