Kostel byl postaven přibl. 12. stol., zmiňuje se r. 1235. Na přel. 13. a 14. stol. byl goticky přestavěn, v obd. středověku byl opevněn na tzv. kostelní tvrz. Přesto byl v 15. stol. opakovaně zpustošen. R. 1645 byl dobyt Švédy. V l. 1753-1757 byl barokně přestavěn. R. 1887 byla přistavěna nová věž.
Masarykovo náměstí
Šlapanický kostel stojí v horní části Masarykova náměstí. Archeologický průzkum zde potvrdil slovanské osídlení v 9. - 10. století, první písemná zmínka je ale až z r.1235. Zajímavou epizodku si prožil 28. března 1401, kdy se uvnitř zabarikádovala skupina 56 následně popravených loupežníků - událost zachycena v dokumentu Passio raptorum (Kyeszolt). Pozdně goticky je upraven po požáru v 15. století, v r. 1757 je dokončena barokní přestavba. Po Bitvě tří císařů u Slavkova v prosinci roku 1805 jsou uvnitř internovány čtyři stovky ruských válečných zajatců. Roku 1887 byla ke kostelu přistavěna nová věž. Před ním stojí budova tzv. Scholasterie, dnes muzeum.