Kostel byl postaven ve 14. stol., prvně se zmiňuje r. 1343. Přibližně r. 1672 byl kostel znovu vystavěn. R. 1779 byl barokně přestavěn Heinrichem, pánem z Berečka. R. 1820 byla provedena výměna střech. R. 1854 byly instalovány nové varhany. Kostel zdobí křížová cesta z r. 1797 od A. Blosche.
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko V těsném sousedství nového a starého zámku v Bravanticích stojí kostel sv. Valentina s gotickým jádrem ze 14. stol., přestavěný ve 2. polovině 18. stol.
Kostel je jednolodní s hranolovou věží. Loď kostela i presbyterium je z omítnutého kamenného zdiva. Při vstupu do areálu kostela u ohradní zdi stojí socha Panny Marie Sedmibolestné z konce 19. stol. a na druhé straně litinový kříž z poloviny 19. stol. Na prostranství před vchodem je sousoší Olivetské hory z 1. poloviny 18. stol. klečícího Krista s andělem.
11.4. 2005

Historie kostela sv. Valentina v Bravanticích
    Kostel byl postaven ve 14. stol., prvně se zmiňuje r. 1343. Kolem r. 1600 přešli obyvatelé Bravantic k evangelické víře, v období 30leté války se vrátili zpět ke katolictví. Přibližně r. 1672 byl kostel znovu vystavěn a zasvěcen Panně Marii. Měl tehdy 3 oltáře, z nichž jeden byl zasvěcen sv. Valentinovi. Není přesně známo, kdy se změnilo zasvěcení kostela sv. Valentinovi, který je patronem nemocných, mládeže a cestujících. R. 1779 byl kostel

61-62 Ostravsko
     Nový Jičín  (NJ)