Hrady.cz
Ruiny tvrze, prvně zmíněné snad již r. 1390. V 1. pol. 15. stol. patřila Janu Kabátovi a Mikuláši Trmalovi. V l. 1462–1472 v majetku Jana Trmala, r. 1519 prodána městu Kouřim, nevyužívána. R. 1557 obnovena jako sídlo Jiříka Hostačovského z Petrovic, po prodeji r. 1582 Zdislavu Říčanskému zpustla.
Celkový pohled na tvrziště přes příkop od východu
Graficke pismenko Zajímavé a velmi málo známé jsou pozůstatky tzv. Trmalovy tvrze na východním okraji vsi Toušice v bývalém okrese Kolín. Tvrziště leží doslova několik metrů od turistické značky do Zásmuk v těsné blízkosti pěkného kamenného barokního mostu přes potok Vavřinec a dokonce se zde doposud dochovaly viditelné pozůstatky zdiva hlavní budovy.
Filip Matoušek, 7.4. 2005

Historie a popis
    Jméno vsi se objevuje v písemných pramenech poprvé již roku 1207 v predikátu Jana z Toušic. Roku 1388 koupila celou ves kapitula u sv. Apolináře na Novém Městě a v majetku zdejšího zemanského rodu se uvádí pouze dvůr. Podle A. Sedláčka náležela zdejší tvrz jakémusi Vackovi, který dvůr prodává roku 1390. V první polovině 15. století patřila ves Janu Kabátovi a Mikuláši Trmalovi, jenž je považován za zakladatele rodu Trmalů z Toušic; v letech