zámek Studénka

Starý zámek
Snad původní tvrz, prvně zmiňovaná v pol. 15. stol. za Bedřicha Herberta z Fulštejna v r.1567 přestavěna na zámek. Po vzniku Nového zámku r.1672 přestavěn na pivovar a později úřednické byty. V horní části zámku palírnu využívána až do pol. 19. stol.
zahradní průčelí tzv. starého zámku
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko V severní části zámeckého areálu ve Studénce, poněkud stranou turistické pozornosti, která je poutána Novým zámkem, stojí nedávno opravovaná budova tzv. zámku Starého. Je tvořena patrovou obdélnou budovou s mansardovou střechou s vížkou a přízemními křídly vybíhajícími na obě strany od hlavní budovy. Historie Starého i Nového zámku je velmi prolnuta a místy i komplikovaně nejasná. I mnoho vážených odborníků není za jedno ve výkladu jejich historie.
jps7, 13.4. 2005

historie

Dnešní Starý zámek ve Studénce stojí na místě starší gotické tvrze. Při dělení fulštejnského panství je v roce 1478 poprvé písemně zmiňována zdejší tvrz se dvorem. V roce 1567 Bedřich Herbert z Fulštejna přestavuje tvrz na pohodlný renesanční zámek. V roce 1637 nechává Václav Bruntálský z Vrbna a na Fulneku nemalým nákladem Starý zámek celkově přestavět a rozšířit. Zámek je poté užíván jako sídlo zdejšího vrbnovského úředníka Hendrycha

Šlechtická sídla na Novojičínsku (J. Tichánek), 13.4. 2005

61-62 Ostravsko