Přírodní památka vyhlášená v roce 1988, Sedlnické sněženky, se nachází na území obce Sedlnice, v nivě Sedlnického potoka a zaujímá plochu 11 ha. Název dal lokalitě bohatý výskyt sněženky podsněžníku, v množství, se kterým se dnes již jinde nesetkáte.
Sněženka podsněžník
© Luděk Pitter 04/2005
Graficke pismenko Přírodní památka Sedlnické sněženky se nachází na území obce Sedlnice, je rozptýlena na loukách v široké nivě potoka Sedlnice na ploše 11 ha, v nadmořské výšce okolo 250 m. Roste zde lilie zlatohlávek, měsíčnice vytrvalá a zejména bohatě je zde zastoupena populace sněženky podsněžníku. Kromě běžných ptáků zde byl pozorován výskyt ledňáčeka říčního či cvrčilky říční. Právě bohatý výskyt sněženky podsněžníku dal název přírodní památce i spojení Sedlnice obec sněženek. Všude v obci a zejména v bývalém zámeckém parku, přijedete-li brzy na jaře, uvidíte louku zcela pokrytou drobnými kvítky sněženek. Sněženka, "Galanthus nivalis", má svůj původ snad ...
6.4. 2005

historie

Již na počátku 20. století byly v obci místa se sněženkami vyhlášeny za přírodní rezervaci. V roce 1969 byly zařazeny do seznamu II. Stupně chráněných rostlin a v roce 1988 "Usnesením plenárního zasedání ONV v Novém Jičíně" vyhlášeny jako jedinečný přírodní výtvor s oficiálním názvem "Sedlnické sněženky". Lokality jsou označeny tabulkami se státním znakem a nápisem "Chráněné území" nebo "Chráněná památka".